„Шта је следеће што ће Премијер да уради против Срба који се боре против независног Косова?
Да ли ће да нам потура бомбе испод возила? Да ли ће да пуца на нас? Да ли ће нешто друго да ради? Да ли постоји још неки механизам или чин насиља које ће он да изврши?

Обавештавамо јавност Србије да ако се случајно нама или нашим породицама нешто деси, да знају сви грађани Србије да иза тога стоји лично председник Владе Републике Србије,  Александар Вучић. „

Извор: ТВ Мир
8.2.2017.

Конференција за медије
Народни покрет Срба са Косова и Метохије „ОТАЏБИНА“

Косовска Митровица, 8.2.2017. године

МОМИР КАСАЛОВИЋ, председник Друштва српско-словенске солидарности „Григорије Степанович Шчербина“ у Косовској Митровици

Момир Касаловић

„Ево, за оне који ме не знају, ја сам Момир Касаловић председник Друштва српско-словенске солидарности Григорије Степанович Шчербина.
И ове просторије које су запаљене званично припадају друштву чији сам председник. То може да се провери на сајту Агенције за привредне регистре под бројем 6955/2010, односно заведено под датумом 30.август 2010.године.
Оно што желим да вам кажем је, да сам једноставно згрожен и изненађен кад све ово видим, а такође, згрожен једном чињеницом да ме нико није нити позвао нити ја имам било каква сазнања да је случај уопште отворен, са циљем да се у ствари разреши мистерија ко је и како су просторије запаљене.
Оно што је још симптоматичније – нико са станарима није обавио разговор, без обзира што је већина њих изјавила, рецимо, да је – пре него што се осетила паљевина чула ломљаву стакла. Ако неко жели да реши проблем онда постоји нормалан след ствари како треба да ради.
Оно што желим да вам кажем, не као лаик него као неко ко потиче из бранше, ја сам дипломирани инжењер електротехнике, смер енергетика, и ми смо у овом локалу пре пет година радили тотално нову инсталацију. Ја сам на неки начин био нека врста надзора, дуплог надзора. Знам какве смо осигураче поставили, знам да смо инсталације урадили по свим прописима и имали смо аутоматске осигураче који реагују и гасе лук у самом покушају, а не, камоли да то траје дуго, јер знам шта смо у просторијама имали. И требало је да постоји отворени извор искричења, варничења да би то све могло, а такође би било потребно да то траје сатима да се то тако запали. Тако да, све у свему, ово на неки начин смрди.
С друге стране, још једна ствар која ме чуди, једноставно, као човека и као неког ко стоји на челу овог Друштва… овде постоје камере. Ако камере нису успеле да забележе отворено починиоце, на камерама може да се чује уредно звук да ли је заиста било ломљаве пре него што је паљевина настала или није.
Једноставно, речено је, да тиме завршим – овде неко не жели да реши проблем.
Кажем вам, још једном понављам, ја имам сазнања да случај уопште није ни отворен.
На крају крајева, ако је Друштво у власништву ових просторија, са јасном адресом – Владе Ћетковића број 3, онда је неко требао да ме контактира и да крене ствари да решава онако како то и општа и научна и Божија правила налажу.“

*

МАРКО ЈАКШИЋ, народни посланик са Косова и Метохије

Марко Јакшић

„Па ево, ја ћу само да се надовежем на ово што је господин Касаловић рекао.
Очита је ствар да цео случај жели да се заташка. Ја сам јуче био, говорио, причао да је ово рукопис Александра Вучића. Велики број разлога ме наводи на то. Мислим да то није једина ствар, да је главни разлог непосредни текст који је изашао, био у свим медијима- „зид не дамо а Косово дамо“ где се на неки начин осликава национална политика председника владе Србије.
Зашто говорим да препознајем његов рукопис… хоћу да се надовежем да је негде пре пар година у исто време, значи негде око пола три, мени запаљено возило, претпостављам да ће, нормално за ове четири године ништа није нађено… и сами знате да сам имао прилике да то лично кажем Александру Вучићу да он стоји иза паљевине мог возила. Претпостављам да ће и сада КПС и ови остали да кажу да је била неисправна инсталација. А зашто ми је запаљено возило? Зато што сам тада такозвана болна и компромисна решења која је председник владе најављивао по питању Косова и Метохије.
Нема потребе да вас подсећам на даље… да ли се сећате ко је разбио бирачке кутије овде 3.новембра 2013.године. Тада је, у фантомкама су разбијене бирачке кутије, када председник владе најавио да од КФОР-а тражи 45 минута да фактички дисциплинује Србе који се боре против „независног Косова“. Значи, то је на свој начин други доказ.
Оно што је битно и важно, што ми који смо бојкотовали изборе тада, нисмо похапшени, јесте само чињеница да смо, негде сат времена пре најавили ОСЦЕ-у да ће се бирачке кутије разбити и да ће то да уради садашња власт у Београду.
Да ли још треба да вам споменем да је непосредно после убиства литванског полицајца исти председник владе оптужио Србе који бојкотују изборе, а до дана данашњег видите да није утврђено ко је убио тог полицајца, а најмање да су то урадили Срби који су бојкотовали изборе.
Све је то адреса из једне те исте кухиње, значи из кухиње Александра Вучића.
Још, шта можемо да кажемо… јел се сећате негде, предизборног митинга у априлу месецу, кад је на спортску халу у Зубином потоку наводно пуцано, бачене бомбе, и где је, рецимо, све то рађено да се Александар Вучић не појави, где је то приписано нама. Нормално да то нико од нас није урадио и да нам то не пада на памет.
Ми смо опозиција негде, били годинама, никада се нисмо служили насиљем. До дана данашњег није утврђено ко је то урадио, али је то послужило председнику владе Србије да на нечасним, прљавим радњама подигне сопствени политички рејтинг.
Непосредно после тога, додуше можда ће о томе више и да каже Славиша Ристић, десило се – на његову кућу, као посланичког кандидата – бацање бомбе… па онда, после тога пуцање из рафала, све то отприлике из политичких разлога и све је то из исте адресе, из исте кухиње.
Ово овде што пред вама, пред медијима могу да кажем, шта је следеће шта ће премијер да уради према Србима који се боре против „независног Косова“?  Да ли ће то да значи да нам потура бомбе испод возила, да ли ће то да пуца на нас, да ли ће нешто друго да ради против нас? Да ли постоји неки механизам и чин који ће он да изврши?
Обавештавамо јавност Србије да, ако се случајно нама или нашим породицама нешто деси, да знају сви грађани Србије да иза тога стоји лично председник владе Републике Србије Александар Вучић.
Оно што је сигурно – јесте, да смо ми овде поред овог моста, смо предводили Србе у одбрани града Косовске Митровице, сви сте ви сведоци тога. На неки начин смо одбранили и сачували овај град, и са националним, са слободом нисмо хтели да тргујемо.
Последње што смо могли да сањамо јесте овај из Београда и бацити бомбе, имајући у виду да смо били овде, борили се против експанзије Албанаца из јужног у северни део.
Ми се не продајемо. Идеја Отаџбине је највећа, највиша. Могли смо то да радимо задњих петнаест година… Од овог града који је у 99`-ој имао 500 становника, данас има негде око 15.000  – ми смо политички урадили нешто. И захваљујући свему томе Србији и даље постоји ту.
А зашто, сви ћете се питати, пре свега Еулекс, једноставно ћути и затвара очи над свим овим. Управо из политичких разлога, јер негде када се схватило да се са Србима не може изаћи на крај, када се видело да ћемо се борити против „независног Косова“, онда је запад потражио марионетску владу у виду председника који ће се обрачунавати са непослушним Србима против „независне косовске државе“… и он фактички гледа, на неки начин пушта да ово насиље и ови инциденти и ови злочини се дешавају и раде…
Да више не бих дужио, понављам још једну ствар.
Без обзира на све ово што се десило ми ћемо и даље наставити да говоримо, да причамо, да се боримо против стварања још једне албанске државе, и против свих домаћих издајника, који раде на стварању те државе.
На самом крају, знате и сами да смо у ових три године причали да је Заједница српских општина, фактички имаће ингеренције (не агеренције како каже овај градоначелник шиптарски, с обзиром на то да је положио заклетву на овај устав и законе Косова), ми смо назвали да ће та заједница имати статус ингеренције риболовачког савеза, а председник владе је онда још више то снизио и рекао да ће Заједница српских општина личити на друштво које ће се бавити пуштањем грамофонских плоча – то је отприлике његова изјава.
То једноставно говори и сведочи каква је каква је национална политика ове владе према Косову и Метохији.“
*

СЛАВИША РИСТИЋ, народни посланик, бивши председник општине Зубин Поток док Србија противуставно није укинула институције Срба на Косову и Метохији

Славиша Ристић

„Нажалост морам да констатујем данас, једну жалосну чињеницу, да после нешто више од сто година, по други пут је у Косовској Митровици убијен руски конзул Шчербина. Нажалост, овај пут не од шиптарских качака и терориста, већ од српских изрода и издајника.
Дакле, оне који су то урадили, а зна се ко је, Александар Вучић – треба да је заиста срамота шта су направили, пре свега због те чињенице.
С друге стране, ви знате да су ове просторије користили и Удружење Срба „Отаџбина“, и ја као народни посланик, захваљујући удружењу Шчербина које ми је омогућило да користим ове просторије како бих повремено могао да одржавам састанке са народом.
Око овог дела „ко је крив“ за ово овде ја не бих заиста понављао, крив је Александар Вучић и његови људи који су добили задатак да ово одраде. То је потпуно јасно.
Дакле, говорио је Марко Јакшић о томе, сви ови догађаји који су се последњих година дешавали, дешавају се по истом рецепту. Неће нас нико убедити да инсталације, баш овде некако увек, откажу у неко време два сата после пола ноћи. Сећате се, локал до овог је горео у неко слично време, сада ово овде, догађаји који су пре тога били – паљење возила господина Марка Јакшића, пуцање на моју кућу и многи догађаји – исти је рукопис, на челу тога стоји Александар Вучић и његови људи, и ми то врло добро знамо.
Као што знамо да полако долази крај свему томе и да ће они морати за све то да одговарају.
Какве инсталације? Можемо мало и то, мада није време за шалу и да се нашалимо… Истина је да су криве инсталације, али знате које врсте инсталације: Брисел је инсталирао издајнике у држави Србији, а издајници државе Србе инсталирали су криминалце у Косовској Митровици који све ово раде. Ето, ако ћемо о инсталацијама, та врста инсталација је одговорна за све ово што нам се дешава. И због ситуације да су грађани Косовске Митровице потпуно ван безбедности, небезбедни и у страху за своју будућност.
Суштина је у томе да се жели сакрити истина.
Што се жели сакрити истина да су барикаду са моста у Косовској Митровици, коју је народ поставио – уклонили они. Да би то сакрили направили су фамозни „парк мира“. Када су добили налог да уклоне „парк мира“ направили су тај зид овде. Када су добили налог да сруше зид сада, наводно, праве некакву нову конструкцију или „потпору“ која ће наводно штитити безбедност грађана Косовске Митровице.
Кога они могу убедити да се безбедност грађана, и да се држава Србија и њене институције бране било каквим зидовима?
Они се бране, као што је то чињено све до 2011.године, бране се народом, одлучношћу народа да остане део државе Србије.
Шта тај зид, чак и да је остао, кога он горе штити? Да ли штити на другој страни државу Србију? Нажалост, не штити је јер и са ове стране зида више нема државе Србије захваљујући издаји њиховој, захваљујући Александру Вучићу који је погасио иснтитуције државе Србије. Дакле, и са једне и са друге стране зида, нажалост, имамо такозване „косовске институције“. То се тако не брани, али нажалост они дижу празну причу и прашину, како би покушали да замајавају овај народ и да кажу како нису издали, а они су издајници и одговараће, одговараће за своје поступке.
На крају ћу само да кажем и ово… Ово је запаљено због тога што се из ове канцеларије, више пута су, излазили критички и текстови и речи према овом режиму. Ја се бојим као народни посланик, с обзиром да у последњем сазиву скупштине и у дому Народне скупштине, су почеле да се чују критике према овој власти, па ћу као народни посланик морати да предложим својим колегама да уведемо дежурство испред дома Народне скупштине јер се бојим да би Александар Вучић спреман да запали и дом Народне скупштине, уколико почне да настави да прича о његовој издаји.“

(Транскрипт конференције за СРБски ФБРепортер урадила Биљана Диковић)

facebookreporter.org/2017/02/08/kosovska-mitrovica-konferencija-za-medije-ispred-spaljenih-prostorija-rodoljubivih-udruzenja-video/

9 гласовa