Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да украјинско блокирање званичног саопштења СБ УН због смрти сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина није толико важно када се погледа колики је губитак руске дипломатије.
Постоянный представитель России при ООН Виталий Чуркин
© AP PHOTO/ SETH WENIG

„Вест је заиста трагична. Ви знате да је председник Путин јуче изразио саучешће породици и пријатељима амбасадора Чуркина и читавом колективу Министарства иностраних послова. То је заиста велики губитак. У позадини овог губитка, понашање наших украјинских колега — нека им бог суди — ту се нема шта рећи. То није ни толико важно када се погледа колики је губитак руске дипломатије“, рекао је Песков, одговарајући на питање како Кремљ оцењује акције украјинске стране о изјави председника СБ УН о Чуркину.

Раније је Украјина блокирала усвајање званичну изјаву председника СБ УН, посвећене Виталију Чуркину.

„Украјина је блокирала усвајање изјаве председника СБ УН, посвећене Виталију Чуркину. То је украјинска ’власт‘: ништа добро не може да уради, само свима све квари, па и себи“, написала је Марија Захарова на Фејсбуку.

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин је изненада преминуо у Њујорку 20. фебруара, дан пред 65. рођендан. На дужности сталног представника се налазио од 8. априла 2006. година.

rs.sputniknews.com/rusija/201702211110110984-Ukrajina-Curkin-Rusija-1-/

4 гласa