петак, октобар 20, 2017

Саопштење Ватикана о раду мешовите комисије: Цркве без договора о Степинцу

-

Завршен рад Мешовите комисијЕ СПЦ и католика о контроверзном кардиналу. Догађаји, наступи, списи… различито се тумаче, наведено у саопштењу

Ово је наведено у заједничком саопштењу после последњег сусрета чланова овог тела, које је под управом ватиканског шефа одељења за историјске науке опата Бернарда Ардуре претходна два дана заседало у Дому свете Марте у Ватикану.

– Дошло се до закључка да су различити догађаји, наступи, списи, ћутање и ставови остали предмет различитих тумачења. Проучавање живота кардинала Степинца показало је како су две цркве биле изложене различитим окрутним прогонима и да су имале своје мученике и исповедаоце вере – наведено је у саопштењу.

Мешовита комисија, како је наведено, сложила се да је рад њених чланова омогућио боље разумевање историје у годинама између Првог светског рата и 1960. године, када је Степинац умро, као и да се у раду „могао осветлити живот и служба једног угледнога католичког пастира у посебно тешком историјском периоду“.

У саопштењу објављеном на сајту Хрватске бискупске конференције стоји и да су чланови тела за разговор о Степинцу истакли да су препознали великодушност папе Фрање који је „добродушно прихватио молбу патријарха Иринеја да формира комисију“.

– Сви чланови су захвални на срдачној атмосфери у којој су, с пуном слободом изражавања, могли да испуне задатке поверене Комисији, односно да приступе заједничком разматрању живота кардинала Степинца. Они су од почетка рада били свесни да је поступак његове канонизације у искључивој меродавности папе, а потврдили су и да свака црква има сопствене критеријуме за поступак канонизације – стоји у саопштењу.

КОМИСИЈЕ

ВАТИКАНСКОМ састанку, шестом по реду, на тему улоге кардинала Степинца у име СПЦ присуствовали су митрополити Амфилохије и Порфирије, епископи Јован (Ћулибрк) и Иринеј (Буловић) и амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић. Римокатоличку цркву заступали су кардинал Јосип Бозанић, бискупи Антун Шкворчевић и Ратко Перић, као и историчари Јуре Кришто и Марио Јареб.

www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:675591-Цркве-без-договора-о-Степинцу

0 гласовa